Εκδήλωση τιμής στον απόφοιτο του ΑΠΘ Δρα Σίμο Συμεωνίδη
Τον Καθηγητή Νομικής, Πανεπιστημίου Willamette, Όρεγκον Δρα Σίμο Χρ. Συμεωνίδη, απόφοιτο του ΑΠΘ τίμησε o Σύλλογος Αποφοίτων Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Κύπρου) ΣΑΑΠΘΚ, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε στη Λευκωσία, τον οποίο ανακήρυξε σε επίτιμο μέλος του. Ο Καθηγητής Συμεωνίδης, Απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) 1972,1973 είναι ο πρώτος απόφοιτος που τιμάται από τον ΣΑΑΠΘΚ.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων ΑΠΘ Ανδρέας Καρύδης καλωσόρισε τον Καθηγητή Νομικής Δρα Σίμο Συμεωνίδη, λέγοντας πως ο Σύλλογος τιμά έναν διεθνώς καταξιωμένο επιστήμονα, εμπνευσμένο και ενεργό πολίτη, που αποτελεί μοναδικό κεφάλαιο της Νομικής Επιστήμης, αναγνωρισμένο σε πολλές χώρες του κόσμου, με αξιοθαύμαστη διδακτική σταδιοδρομία που τον κατατάσσει ανάμεσα στους κορυφαίους ηγέτες του χώρου του.
«Ανιχνεύοντας την εξαιρετική δράση του, όπως αυτή έχει καταγραφεί στην ιστορία της Νομικής Επιστήμης, διερωτώμαι αν είμαστε εμείς που τιμούμε τον κ. Συμεωνίδη σήμερα. Μάλλον είναι εκείνος που μας τιμά με την παρουσία του εδώ. Νιώθουμε περήφανοι! Ως Κύπριοι, ως απόφοιτοι του ΑΠΘ», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΑΑΠΘΚ.
Ανήκει, συνέχισε, σ΄εκείνη την ομάδα των ταγμένων, των διακεκριμένων πολιτών του πλανήτη, που όχι απλά πρέπει να τιμώνται και να χαίρουν σεβασμού και εκτίμησης αλλά θα πρέπει να αποτελούν φάρο για την επιστημονική κοινότητα, για την κοινωνία, για όλους μας. Πρόσθεσε, ότι το σημαντικότατο και διεθνώς αναγνωρισμένο έργο του, το οποίο χαρακτηρίζεται από την σύνδεση της θεωρίας με την πρακτική, η ακαδημαϊκή του σοφία κι οι υπηρεσίες που προσφέρει άοκνα και με συνέπεια από διάφορες θέσεις και αξιώματα, καθιστούν τη σχέση του με την επιστήμη του και τη κοινωνία, ισόβια.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου πρόσφερε στον Δρα Συμεωνίδη ένα αντίγραφο κοσμημάτων από την κατεχόμενη Λάμπουσα. Κλεμμένοι θησαυροί στην συλλογή Τσεσνόλα που βρίσκεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, εκφράζοντας την ελπίδα πως θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε την επιστροφή τους στην Κύπρο, όπως διεκδικεί η Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Αποδέχομαι αυτή την μεγάλη τιμή με ευγνωμοσύνη, ανέφερε συγκινημένος ο Δρ Συμεωνίδης και ευχαρίστησε τον Σύλλογο Αποφοίτων του ΑΠΘ για την τιμή αυτή.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο καθηγητής Συμεωνίδης ανέπτυξε το θέμα, «Πολιτιστική κληρονομιά και Ιδιωτικό ∆ιεθνές ∆ίκαιο», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην υπόθεση των ψηφιδωτών της Κανακαριάς, υπόθεση στην οποία είχε εμπλακεί από την αρχή μέχρι το τέλος παρέχοντας την επιστημονική του γνώση.
Καταλήγοντας ο καθηγητής Συμεωνίδης ανέφερε ότι η καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από την Τουρκική εισβολή είναι τεράστια, μαζική και εν πολλοίς μη αναστρέψιμη, επισημαίνοντας πως, εξήντα χιλιάδες αρχαιότητες έχουν φυγαδευτεί παράνομα από την Κύπρο.Υπό αυτή την έννοια μια δικαστική νίκη, όπως αυτή της Κανακαριάς, ή η υιοθέτηση ενός κανόνα ιδιωτικού διεθνούς δικαίου δεν είναι παρά μικρές σταγόνες σε ένα απέραντο και παγωμένο ωκεανό, ανέφερε.Αυτό όμως, πρόσθεσε, δεν σημαίνει πως πρέπει να επιτρέψουμε στην ηττοπάθεια και στην μοιρολατρία να παραλύσουν τις πράξεις μας, και πρόσθεσε: «Η υπομονή και η επιμονή, η οργάνωση και η μεθοδικότητα και προ παντός το θάρρος ψυχής είναι απαραίτητα στον αγώνα για την επιστροφή των κλεμμένων πολιτιστικών μας θησαυρών. Ο αγώνας αυτός μπορεί να έχει κουράσει τους πολλούς αλλά είναι μακροχρόνιος, επίπονος και πολυδιάστατος και χρειάζεται την συμβολή όλων μας, ο καθένας από το μετερίζι του.
Κάθε αντικείμενο που ανακτάται και επιστρέφει στην Κύπρο αποτελεί μια μικρή νίκη ενάντια του κάθε Αττίλα και του κάθε Ελγίνου. Η υπόθεση της Κανακαριάς ήταν μια τέτοια μικρή νίκη η οποία άνοιξε τον δρόμο και για άλλες νίκες τόσο για την Κύπρο όσο και για άλλες χώρες που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση. Ας κλείσουμε λοιπόν με την ελπίδα ότι στο μέλλον θα ακολουθήσουν και πολλές άλλες νίκες με την βοήθεια των Αρχαγγέλων της Κανακαριάς» κατέληξε ο καθηγητής Συμεωνίδης.