Πρύτανης Α.Π.Θ. – Η Διοίκηση του ΑΠΘ αγκαλιάζει και στηρίζει τον ΣΑΑΠΘ Κύπρου

Αγαπητές και αγαπητοί συναπόφοιτοι,

 

Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορήθηκα από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Αποφοίτων του ΑΠΘ, Παντελή Σαββίδη, την ίδρυση Συλλόγου Αποφοίτων ΑΠΘ στην Κύπρο.

Είναι γνωστή σε όλους μας η αγάπη των Κυπρίων αδερφών μας για την Ελλάδα και ακόμη πιο γνωστή η αγάπη σας για το Πανεπιστήμιό μας, που ανήκει στις πρώτες σας επιλογές για τις ανώτατες σπουδές σας. Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι κατά μέσο όρο την τελευταία πενταετία υποδεχόμαστε ετησίως 2500 φοιτήτριες και φοιτητές στα προπτυχιακά μας προγράμματα.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το μεγαλύτερο πολυθεματικό Πανεπιστήμιο της Ελλάδας και από τα λίγα του είδους του στην Ευρώπη, έχει συμπληρώσει τα 90 χρόνια λειτουργίας του και βαδίζει δυναμικά προς τα 100. Τονίζω το δυναμικά, γιατί παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των τελευταίων ετών, και με τη συνεχιζόμενη ταυτόχρονη αύξηση των εισακτέων, κατορθώνουμε όχι μόνο να στεκόμαστε με ψηλά το κεφάλι και να μη λυγίζουμε, αλλά να διαπρέπουμε διεθνώς και να είμαστε περήφανοι που είμαστε απόφοιτοι αυτού του Ιδρύματος –και ορισμένοι από εμάς που το υπηρετούμε ή και που το διοικούμε.

Επειδή δεν γνωρίζω πόσοι από εσάς συνεχίζετε να παρακολουθείτε τα τεκταινόμενα στο Πανεπιστήμιό μας θα ήθελα να σας ενημερώσω συνοπτικά ότι και τα 41 Τμήματα του ΑΠΘ παρακολουθούν τις διεθνείς εξελίξεις, αναθεωρούν και εκσυγχρονίζουν συνεχώς τα Προγράμματα Σπουδών τους, σε ορισμένα επιστημονικά πεδία παραμένουμε σταθερά ψηλά ή βελτιώνουμε τη θέση μας στις διεθνείς κατατάξεις, οι φοιτητές μας διαπρέπουν συστηματικά σε διεθνείς διαγωνισμούς, οι απόφοιτοί μας είναι περιζήτητοι για περαιτέρω σπουδές και στην αγορά εργασίας του εξωτερικού, οι καθηγητές μας συνεχίζουν να είναι δραστήριοι σε εκπαιδευτικό και ερευνητικό επίπεδο και να ξεχωρίζουν στο παγκόσμιο επιστημονικό γίγνεσθαι. Φέτος θα λειτουργήσουν περίπου 140 Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, αυξάνονται μεθοδικά οι διεθνείς μας συνεργασίες με Ιδρύματα όλου του κόσμου, ενώ παράλληλα έχουμε την Προεδρία σε διεθνή δίκτυα Πανεπιστημίων και εντείνουμε τις προσπάθειες για την εξωστρέφειά μας και τη σύνδεσή μας με την κοινωνία της Θεσσαλονίκης, της ευρύτερης περιοχής της Βορείου Ελλάδας και με όλη την επικράτεια, διοργανώνοντας ή συνδιοργανώνοντας ποικίλες επιστημονικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η λειτουργία του Συλλόγου Αποφοίτων του ΑΠΘ το 2012 και οι δράσεις του συνδράμουν στη σύσφιξη των σχέσεων των αποφοίτων με το Ίδρυμά μας και συμβάλλουν στην καλή εικόνα του Ιδρύματος στην κοινωνία. Περιμένουμε πολλά ακόμη από τον Σύλλογο Αποφοίτων μας.

Μακάρι να μπορούσατε, να μπορούσαμε (μια που είμαι κι εγώ μέλος του Συλλόγου Αποφοίτων) να βοηθήσουμε και με άλλους τρόπους το Πανεπιστήμιό μας, στα πρότυπα των αντίστοιχων Alumni των μεγάλων Πανεπιστημίων του εξωτερικού. Θα πάρει χρόνο, χρειάζεται οι φοιτητές-οι απόφοιτοί μας να αγαπήσουν ακόμη περισσότερο το Πανεπιστήμιό μας και να θέλουν να διατηρήσουν δεσμούς μαζί του, χρειάζεται αλλαγή κουλτούρας, αλλά πιστεύω ότι τα κρίσιμα θεμέλια έχουν τεθεί και θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί να πετύχουμε. Η ίδρυση του ΣΑΑΠΘ στην Κύπρο είναι ένα πολύ θετικό και αισιόδοξο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σας συγχαίρω και -ως Πρύτανης του ΑΠΘ- σας ευχαριστώ για την πρωτοβουλία σας. Σας διαβεβαιώνω ότι η Διοίκηση του Ιδρύματος θα αγκαλιάζει και θα στηρίζει τις προσπάθειές σας –στο πλαίσιο πάντα των δυνατοτήτων της- και θα χαρώ να σας συναντήσω σύντομα και να μετέχω σε μία από τις δράσεις σας.

 

Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας

Πρύτανης ΑΠΘ